Oorsmeer en behandeling

02 juli 2024  

Oorsmeer hoeft niet altijd door de huisartsenpraktijk verwijderd te worden.

Oorsmeer

De productie van oorsmeer is een normaal proces, meestal reinigt de gehoorgang zichzelf. Oorsmeer beschermt de binnenkant van uw oor. Het vormt pas een probleem als de gehoorgang volledig wordt afgesloten. Gevolgen zijn gehoorverlies, pijn, een gevoel van verstopping of druk.

Oorzaken

  • Smalle gehoorgang
  • Gebruik van wattenstaafjes
  • In het oor peuteren
  • Overmatig haar in de gehoorgang
  • Veelvuldig gebruik van gehoorapparaten of oordopjes

Verwijderen

Oorsmeer hoeft pas verwijderd te worden als er klachten zijn of als u een hoortoestel draagt. Het standaard uitspuiten van de oren voor vakantie of vliegen is niet aan te raden.

Na het uitspuiten van de gehoorgang duurt het ongeveer 6 weken voordat de natuurlijke beschermlaag (oorsmeer) weer beschermend werkt. In deze periode is de gehoorgang extra gevoelig voor invloeden van chloor, zeep, zout, schimmels, bacteriën en virussen.

Behandeling

Ervaart u klachten van overmatig oorsmeer? Volg dan eerst onderstaande stap:

Gebruik oordruppels van de drogist zoals Oroclean. De oordruppels helpen om het oorsmeer zachter te maken waardoor het oorsmeer het oor verlaat. Volg de instructie in de gebruikshandleiding.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Verminderen de klachten niet of zijn er twijfels? Neem dan contact op met de doktersassistente voor advies of het maken van een afspraak om de oren uit te laten spuiten.